Etikus Hacker Show az ÉRD Arénában

Május 10-én pénteken délután 14:00-kor nyitja meg kapuit az Etikus Hacker Show Érden, az ÉRD Arénában.

Május 10-én pénteken délután 14:00-kor nyitja meg kapuit az Etikus Hacker Show Érden, az Érd Arénában. Az esemény fő célja, hogy hackerek segítségével bemutassa, hogyan lophatják el az adatainkat, mire tudják használni azokat és hogyan védekezhetünk az ilyen események ellen. Az érdi Etikus Hacker Show most nem csak a telefonjainkon, számítógépeinken lévő adatok, fényképek megvédésében nyújt praktikus segítséget, de előadásokban kitérnek a digitális bántalmazás okozta következményekre is. 

 

Az esemény általános iskolák felső tagozatos diákjainak, gimnazistáknak, tanároknak és szülőknek is egyaránt ajánlott. A felnőttek számára pódiumbeszélgetések lesznek, ahol a digitális bántalmazás pszichológiai hátteréről, jogi következményeiről, lehetséges kezeléséről lesz szó. Mind a szülők mind pedig a tanárok kézzelfogható tanácsokat kapnak arra vonatkozóan, hogyan kezeljék az ilyen eseteket, hogyan kerüljék el a családon vagy a közösségen belül a digitális bántalmazásokat.

 

Nem volt még olyan, hogy egy hacker a szemünk láttára mutatja be, hogyan törnek fel egy Facebook oldalt, hogyan szerezik meg az adatainkat, vagy éppen hogyan veszik át az uralmat egy telefon, egy okos otthon, vagy épp egy Bluetooth vezérlésű robot felett.  Ezt most mind testközelből tapasztalhatjuk meg. A hackerek személyesen, standoknál mutatják be, hogyan tudják átvenni az irányítást a digitális eszközeink felett, és természetesen azt is megmutatják, hogy hogyan lehet ezek ellen védekezni” - emelte ki Poór Csaba, a Digitális Kutatások Intézete Alapítvány fejlesztési és kutatási igazgatója, az esemény főszervezője. 

 

Az esemény május 10-én lesz az Érd Arénában, amely 14:00-tól várja az iskolás gyermekeket, szüleiket és tanáraikat. Etikus hacker show, előadások, vetítések, interaktív standok várják majd az érdeklődőket egészen 18 óráig. 

 

Részletes program: 

 

14:00 - KAPUNYITÁS

 

14:30 - 15:30 Film vetítés: Az internetes Zaklató

Az online bántalmazás minden formája elítélendő és komoly traumát okozhat az elszenvedőinek. Ez még inkább igaz akkor, ha olyan személyes adatokhoz, tartalmakhoz fér hozzá valaki, amihez nem szabadna és - amihez valljuk be -, semmi köze. A Trónok Harca egyik főszereplőjével, Maisie Williams-szel forgatott Az internetes zaklató (Cyberbully) szinte testközelből mutatja meg egy fiatal lány szenvedéseit és a zaklatás dinamikáját. Casey története arra is felhívja a figyelmet, hogy egy online bántalmazásnál is mennyire fontosak a barátok és a családtagok – ők ismernek minket és tudják, hogy vannak dolgok, amiket magunktól nem tennénk meg, és ez is jelzi számukra, hogy baj van.

 

15:30 - 16:00 Beszélgetés a cyber bullyingról digitális pszichológussal - Villányi Gergővel

A film okozta esetleges feszültséget egy olyan közvetlen beszélgetéssel oldjuk fel, ahol egy kifejezetten a digitális bántalmazásokra szakosodott pszichológussal beszélgetünk a filmről, a filmben látott konkrét esetekről a diákokkal. A beszélgetés első felében egy-egy konkrét jelenetét elemezzük ki, a másik felében pedig a diákok kérdéseire válaszolnak a digitális pszichológusok, akik a beszélgetés után még a diákok rendelkezésére állnak. tapasztalataink azt mutatják, hogy a film és a beszélgetés hatására több diák is kér személyes, négyszemközti beszélgetési lehetőséget szakértőinktől. 

 

16:00 - 16:30 SZÜNET

A szünetben egy nyereményjátékon lehet résztvenni, illetve az etikus hackerek segítségével bepillantást nyerhetünk a munkájukba. Többek között láthatjuk majd, hogy a kezünkben lévő telefon felett hogyan veszik át az irányítást, vagy hogyan lépnek be egy okos otthon vezérlőközpontjába, hogyan kaparintják meg egy robot felett az irányítást. Nyereményjátékunkat is kitöltetik a résztvevők ezidő alatt, ahol tableteket és egyéb okos estközöket lehet nyerni. 

 

16:30 - 17:00 Etikus Hacker Show

A program során egy valódi etikus hacker lesz a segítségünkre, aki a diákok szeme előtt mutatja be, hogy egy rosszindulatú támadás esetén hogyan törik fel a közösségi média felületeinket. Természetesen a programelemben nem kerül bemutatásra pontos részletességgel, hogy ez valójában hogyan történik, így maga a folyamat NEM MÁSOLHATÓ a diákok számára. A diákok a teljes folyamatot egy kivetítőn követhetik végig. Ezt követően az etikus hacker mondja el, hogy a támadást hogyan lehet elkerülni. Manapság ugyanis nincs olyan diák sajnos, akinek ne lenne a telefonján vagy a számítógépén olyan adat vagy kép, amelyet nem szeretne nyilvánosságra hozni. A program az mutatja meg, hogyan tudják egy ilyen támadást esetén megvédeni félve őrzött képeiket vagy adataikat. 

 

17:00 - 17:30 gyakorlati tanácsok: Így védd meg az adataidat 

A gyakorlati előadás elsősorban azokat a gyakorlati tippeket mutatja be, amelyeket a mindennapokban tudunk alkalmazni adataink vádelme érdekében. Az előadás tulajdonképpen egy gyakorlati összefoglalója mindannak, amelyet az azt megelőző közel 3 órában láthattak. Olyan gyakorlati tippek összefoglalója, amelyek kézzelfoghatóvá teszik számukra a digitális biztonságot. 

 

17:30-körül Nyereményjáték sorsolás

 

17:30-18:00 Etikus hackerek a standoknál várnak benneteket, hogy segítsenek megvédeni az adataitokat 

+36 23 361 431 • info@erdarena.hu